Bezoek ons

Kleinhoefstraat 5, 2440 Geel

Bel ons

+32 (0)14 58 29 18

Stuur een bericht

info@medilaser.be

Huidindicaties

Huidindicaties

De huid is onze verbinding met de buitenwereld; onze antenne. Ze kan zenden en ontvangen, voedt onze zintuigen en kan verlangens opwekken. De huid is onze buitengrens, een fascinerend omhulsel waarbinnen ons leven zich afspeelt, en tegelijkertijd een immens biotoop voor bacteriën, schimmels, virussen en parasieten. Onze huid is ongeveer 2 m² groot en omvat een zure huidlaag die ons beschermt tegen allerhande gevaarlijke indringers zoals oa. ziekteverwekkers, overmatig UV zonlicht, giftige stoffen, enz. Daarnaast fungeert de huid als een lichaamseigen airco die voorkomt dat het lichaam onderkoeld of oververhit geraakt. Het is dan ook vanzelfsprekend dat naarmate we ouder worden, onze huid niet gespaard blijft van bepaalde huidaandoeningen.

Enkele voorbeelden van huidindicaties zijn pigmentletsels, vasculaire letsels, littekens, …

Vasculaire letsels is de verzamelnaam voor verschillende soorten vaatindicaties. Deze vasculaire malformaties zijn niet altijd meteen zichtbaar en kunnen soms pas op volwassen leeftijd zichtbaar worden.
Ze kunnen doorgaans effectief behandeld worden door middel van bv. een vasculaire laser. Daar vaatletsels soms ook gepaard kunnen gaan met andere aandoeningen, is het belangrijk deze door gespecialiseerde artsen te laten beoordelen en/of behandelen.

Pigmentvlekken zijn ophopingen van melanine (pigment) in de opperhuid en komen meestal voor in het gelaat en op de handen, omdat deze gebieden vaker blootgesteld worden aan zonlicht. Pigmentvlekken kunnen al aanwezig zijn bij de geboorte, maar ook op latere leeftijd, als gevolg van bv. huidveroudering of hormonale veranderingen. Zonnevlekken of ouderdomsvlekken zijn noodsignalen van onze huid om kenbaar te maken dat de persoonlijke UV limiet ruimschoots is bereikt. Pigmentvlekken zijn doorgaans goedaardig en hebben ze geen schadelijke invloed op de gezondheid, doch sommige patiënten vinden ze ontsierend voor het lichaam. Enkele oorzaken voor het ontstaan van pigmentvlekken in de opperhuid kunnen bv. zijn:

 • Toename van het aantal pigmentcellen
 • Verhoogde productie van melanine (pigment)
 • Toename van melanine in de huidcellen
 • Door abnormale pigmentcellen

Daarnaast kunnen we verschillende soorten pigmentvlekken onderscheiden:

 • Zonnevlekken en ouderdomsvlekken
 • Melasma
 • Post-inflammatoire hyperpigmentatie
 • Sproeten
 • Café-au-lait
 • Moedervlekken

Littekens

Tijdens ons leven krijgt onze huid het vaak hard te verduren. Van jongs af aan leren we dat zowel kleine als grotere verwondingen aan de huid genezen na vorming van een litteken. Het uitzicht en genezingsproces van elk litteken kan anders zijn, daar het afhankelijk is van diverse factoren, zoals diepte en grootte van de wond, genetische factoren, leeftijd, leefgewoonten, … Een litteken is een gebied van vezelig weefsel dat de normale huid vervangt na een verwonding of operatie. Het lichaam zal dan het verlies aan opperhuid opvullen met stug littekenweefsel. Daar de collageenvezels in een litteken anders gepositioneerd zijn dan in ongeschonden weefsel, kan de structuur van het littekenweefsel verschillen. Hoe snel en mooi een verwonding heelt is doorgaan afhankelijk van het ontstaan ervan. Een litteken na een chirurgische ingreep zal bv. sneller genezen dan brandwonden. Vooral de grootte en diepte van de wond zijn bepalend voor de productie van littekenweefsel.

Littekens beschikken niet over talg- of zweetkliertjes en bevatten geen pigmentcellen of haarzakjes. Vandaar dat littekens na het zonnen steeds wit en kaal blijven. Vele littekens verdikken en verharden, waardoor ze als het ware een bultje vormen over de wond heen. Dergelijke littekens worden verdikte of hypertrofische littekens genoemd. Wanneer een litteken nog verder woekert en zelfs over de initiële grenzen van de wond heen groeit, spreekt men van een goedaardige keloïd. Deze tumorachtige keloïden zijn doorgaans rood, verdikt en ontstekingsgevoelig, omdat er zenuwbanen in verstrikt kunnen raken. Aanleg voor keloïden zou erfelijk bepaald zijn.

Soorten littekens:

 • Keloïden                             Keloïden zijn goedaardige malformaties van overmatig littekenweefsel waarbij het littekenweefsel voorbij de initiële wondgrens
  groeit. Een keloïd kan operatief verwijderd worden, maar ook weer terugkomen. Dan kan een keloïd bv. maandelijks geïnjecteerd
  worden met corticosteroïden. Fractionele laserbehandelingen zijn niet geschikt voor de behandeling van keloïd littekens.
 • Hypertrofische littekens   Bij een hypertrofisch litteken is er tijdens de genezing teveel bindweefsel aangemaakt, waardoor er een verdikking van de huid
  aan het litteken zichtbaar is. Hypertrofische littekens hebben doorgaans een roze of rode kleur. In tegenstelling tot keloïden
  komen hypertrofische littekens niet buiten de grenzen van het initiële letsel.
 • Atrofische littekens           Bij een atrofisch litteken is er tijdens de genezing van een wondje te weinig bindweefsel aangemaakt. Hierdoor is er sprake van
  een dun laagje littekenweefsel, meestal wat verzonken in de huid en lichter van kleur.
 • Acne littekens                    Acne littekens zijn diep in de huid gelokaliseerde putjes die niet altijd atrofisch zijn.
 • Brandwonden                    Littekens ten gevolge van ernstige brandwonden.

Acne littekens en striemen (striae) kunnen bv. atrofische littekens zijn. Aanvankelijk zijn littekens roze of rood, doordat er nieuwe bloedvaatjes ontstaan, en voelen ze glad aan. Na enkele maanden tot jaren verbleken ze en worden onelastisch. Doorgaans zijn de striemen dan ook minder opvallend. Littekens kunnen bv. behandeld worden door middel van fractionele non-ablatieve lasertherapie.

Voor meer informatie rond diverse huidaandoeningen, raadpleeg uw dermatoloog voor persoonlijk advies. IPL en laserbehandelingen steeds onder voorbehoud van medisch consult.

Acne
Goedaardige huidtumoren
Lichen planus
Milia